Zoeken: bekende nederlanders

Ik zoek informatie voor groep:
peuters 1 2 3 4 5 6 7 8 leerkrachten iedereen
  • Plaatje Waarom worden Nederlanders kaaskoppen genoemd?
    schooltv.nl
    Waarom worden Nederlanders kaaskoppen genoemd?

    Nederlanders zijn gek op kaas. En we zijn ook erg goed in het maken ervan. Daarom worden kaasboeren vanaf de 19e eeuw kaaskoppen genoemd. Maar eigenlijk is een kaaskop een mal voor ronde kazen! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat aten Nederlanders vroeger?
    schooltv.nl
    Wat aten Nederlanders vroeger?

    Ashani wil weten wat de mensen in Nederland vroeger aten. Om daar achter te komen gaat ze met Tess naar het Rijksmuseum waar ze samen met topkok Joris een ouderwets gerecht maken. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • x
  • Plaatje Waarom zijn Nederlanders zo lang?
    schooltv.nl
    Waarom zijn Nederlanders zo lang?

    In Nederland wonen de langste mensen ter wereld. Mannen worden gemiddeld 1.81 meter en vrouwen gemiddeld 1.70 meter. Komt dat doordat we zoveel melk drinken? Of heeft het ook te maken met onze genen? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederlanders in Nederlands-Indië
    schooltv.nl
    Nederlanders in Nederlands-Indië

    Sommige Nederlanders trokken naar Nederlands-Indië om daar te leven en te werken. Als je meer wilt weten bekijk je de clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wie zijn die 17 miljoen Nederlanders?
    volkskrant.nl
    Wie zijn die 17 miljoen Nederlanders?

    We leven op dit moment met 17 miljoen mensen in Nederland. Een eeuw geleden waren dat er nog maar 6,5 miljoen. Bekijk op de site van de Volkskrant hoe de bevolking zo snel is gegroeid, waar ze wonen en wie al die mensen nu eigenlijk zijn.

    x
  • Plaatje Waarom zijn wij Nederlanders zo dol op aardappelen?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom zijn wij Nederlanders zo dol op aardappelen?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waarom eten Nederlanders met mes en vork?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom eten Nederlanders met mes en vork?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • x
  • Plaatje Nederlanders winnen prijs met trein van de toekomst
    jeugdjournaal.nl
    Nederlanders winnen prijs met trein van de toekomst

    De hyperloop is een supersnel nieuw vervoersmiddel voor mensen. Studenten van de Technische Universiteit Delft wonnen er in Amerika een wedstrijd mee! Lees erover op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Podcast: Waarom zijn Nederlanders zo gek op schaatsen?
    jeugdjournaal.nl
    Podcast: Waarom zijn Nederlanders zo gek op schaatsen?

    Nederland is een echt schaatsland! Maar waar komt die liefde voor het ijs-glijden vandaan? Dat onderzoeken Bart en Malou in deze aflevering van de NOS Jeugdjournaalpodcast. Luister naar de podcast in je podcast-app.

    x
  • Plaatje Waarom prakken Nederlanders hun eten?
    schooltv.nl
    Waarom prakken Nederlanders hun eten?

    Boerenkool, hutspot en andere stamppotten zijn in Nederland razend populair. Maar vroeger wilde niemand aardappels eten. Pas in de vorige eeuw begonnen we ons eten te stampen. Een kuiltje erbij voor de jus en eet smakelijk! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waar gaan Nederlanders naartoe op vakantie?
    schooltv.nl
    Waar gaan Nederlanders naartoe op vakantie?

    In de zomervakantie gaan veel mensen op vakantie. Een kwart viert het in eigen land, maar de meeste mensen gaan toch de grens over voor een paar weken vakantie in het buitenland. Onze favoriete landen zijn Duitsland, Frankrijk en Spanje en vaak nemen we dan de tent of caravan mee om te kamperen. Bekijk...

    x
  • Plaatje Bekende advocaat Inez Weski nu zelf verdachte
    kidsweek.nl
    Bekende advocaat Inez Weski nu zelf verdachte

    Normaal gesproken werkt advocaat Inez Weski (68) voor grote criminelen, waar veel over wordt gesproken in het nieuws. Maar nu wordt zij zelf verdacht. Vorige week werd ze opgepakt, omdat ze topcrimineel Ridouan Taghi zou helpen. Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een...

    x
  • Plaatje Het langste volk ter wereld
    schooltv.nl
    Het langste volk ter wereld

    Nederlanders zijn de langste mensen ter wereld. Mannen zijn gemiddeld 1 meter 84 en vrouwen 1 meter 71. Leuk zo’n record, maar het kan ook best lastig zijn om heel lang te zijn. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Podcast: BN
    jeugdjournaal.nl
    Podcast: BN'ers die sorry zeggen

    In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over sorry zeggen. Bart en Pien praten er over met Paul van Lange. Hij is wetenschapper en weet alles over sorry zeggen. Luister naar de podcast in je podcast-app.

    x
  • Plaatje Uitgezocht: Hoe is het om als kind beroemd te zijn?
    jeugdjournaal.nl
    Uitgezocht: Hoe is het om als kind beroemd te zijn?

    Het is de droom van heel veel kinderen: beroemd worden. Maar hoe is het om als kind beroemd te zijn? In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal wordt dat voor jou uitgezocht.

    x
  • Plaatje Beroepen
    jeugdbieb.nl
    Beroepen

    Advocaat, bakker, bodyguard ... Worden wat je wil! Hier vind je de allerleukste weetjes over allerlei bekende en minder bekende beroepen.

    x
  • Plaatje Mijn instrument
    kinderpodcasts.nl
    Mijn instrument

    In deze podcastreeks vertellen kinderen over hun muziekinstrument en waarom ze juist dit instrument spelen. Ook hoor je hoe elk instrument kan klinken in bekende en minder bekende muziekstukken. Deze podcast is gemaakt in opdracht van Het Concertgebouw met kinderen uit het Leerorkest en het Amsterdams...

    x
  • Plaatje De oorlog in Nederlands-Indië
    schooltv.nl
    De oorlog in Nederlands-Indië

    De Tweede Wereldoorlog treft niet alleen Nederlanders binnen de landsgrenzen. Ook overzee, in Nederlands-Indië, voelen Nederlanders dreiging. Niet vanuit Duitsland, maar vanuit Japan. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Welke rol speelde Nederland in de slavernij?
    schooltv.nl
    Welke rol speelde Nederland in de slavernij?

    Nederlanders hadden een grote rol in de slavernij. Vanaf de 17e eeuw gingen Nederlanders met schepen naar landen in Afrika, waar ze mensen tot slaaf maakten. Ze namen ze gedwongen mee, bijvoorbeeld naar Suriname, waar ze hard moesten werken op plantages en mishandeld werden. Bekijk het filmpje van het...

    x
  • Plaatje Staken tegen Jodenvervolging in oorlog
    schooltv.nl
    Staken tegen Jodenvervolging in oorlog

    Nederland is vanaf mei 1940 bezet door de Duitsers, die ook in ons land nieuwe regels instellen waardoor de vrijheid van Joodse Nederlanders steeds meer wordt ingeperkt. Zo worden ze ontslagen en mogen ze op sommige plekken zoals parken, winkels en bioscopen niet meer komen. Maar in 1941 komen sommige...

    x
  • Plaatje Wat wordt er met het geld voor Turkije en Syrië gedaan?
    kidsweek.nl
    Wat wordt er met het geld voor Turkije en Syrië gedaan?

    De actiedag van Giro555 is in volle gang. Op radio, tv en met hulp van meer dan 170 bekende Nederlanders, wordt vandaag geld ingezameld voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Veel mensen en kinderen organiseren zelf acties en doneren de opbrengst. In totaal is er al meer dan...

    x
  • Plaatje Wie is de Mol?
    wieisdemol.avrotros.nl
    Wie is de Mol?

    Wie is de Mol? is een avontuurlijk spelprogramma waarin een team van bekende Nederlanders opdrachten uitvoert en jaagt op een mol in zijn midden. Kijk hier als je alles wilt weten over dit populaire tv-programma.

    x
  • Plaatje De Aardappeleters van Van Gogh
    schooltv.nl
    De Aardappeleters van Van Gogh

    Vincent van Gogh is één van de meest bekende Nederlandse kunstschilders aller tijden. Maar toen hij leefde, was dat zeker niet zo. Geld had hij weinig en kopers voor zijn schilderijen bijna niet. Het schilderij De Aardappeleters moest zijn doorbraak worden… Bekijk het filmpje van...

    x
  • Plaatje Uitgezocht: Kunnen achtbanen nóg extremer en heftiger?
    jeugdjournaal.nl
    Uitgezocht: Kunnen achtbanen nóg extremer en heftiger?

    Als je van achtbanen houdt ken je ze wel; Baron 1898, Untamed, Python of de Formule X. Het zijn bekende achtbanen in Nederland. Pretparken en achtbaanbouwers proberen nieuwe achtbanen steeds extremer te maken. Dus nog hoger, sneller en langer. Maar is er een grens voor achtbanen? Hoe extreem kunnen ze...

    x
  • Plaatje Acteren in een musical
    schooltv.nl
    Acteren in een musical

    Zingen, dansen en toneel spelen. Dominique van Vliet is een bekende actrice. In deze clip vertelt ze hoe het is om in een echte musical te spelen. Wat moet je allemaal kunnen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Aletta Jacobs
    jeugdbieb.nl
    Aletta Jacobs

    Aletta Jacobs is een bekende Nederlandse feministe. Ze wilde dat vrouwen dezelfde rechten kregen als mannen. Bijvoorbeeld dat vrouwen ook mochten studeren. Hier vind je filmpjes en websites over deze dappere vrouw.

    x
  • Plaatje De tiende penning van Alva
    schooltv.nl
    De tiende penning van Alva

    De tiende penning is een belasting die door de Hertog van Alva opgelegd wordt aan de Nederlanden in 1569. Nederlanders moeten aan de Spaanse koning 10% belasting betalen over aankopen als eten, drinken en vee. Het belastinggeld wordt vervolgens door Spanje gebruikt om de Opstand in de Nederlanden neer...

    x
  • Plaatje Waarom hebben we een ambassadeur?
    schooltv.nl
    Waarom hebben we een ambassadeur?

    In zo'n 150 landen hebben we een klein stukje Nederland gemaakt: een consulaat of een ambassade. Een ambassadeur vertegenwoordigt Nederland in het buitenland. Als Nederlanders in het buitenland in nood raken, kunnen ze hulp vragen bij de ambassade. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hans Christian Andersen (WikiKids)
    wikikids.nl
    Hans Christian Andersen (WikiKids)

    Hans Christian Andersen is een bekende Deense sprookjesschrijver. Lees er over op Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje April-meistakingen 1943
    hetklokhuis.nl
    April-meistakingen 1943

    In Nederland was het van 1940 tot 1945 oorlog. De nazi’s waren de baas, en wie tegen ze inging riskeerde zijn leven. Toch vond in het voorjaar van 1943 de grootste opstand tegen de nazi's plaats. Door te staken – ofwel het werk neer te leggen – kwamen Nederlanders in het hele land in...

    x
  • Plaatje De Atlas Maior van Blaeu
    schooltv.nl
    De Atlas Maior van Blaeu

    Zo’n 400 jaar geleden werd de Atlas Maior gemaakt. Dit is de mooiste, dikste en duurste atlas ter wereld! Hij is gemaakt door de familie Blaeu. De informatie uit de atlas is over de hele wereld verzameld door bekende ontdekkingsreizigers en zit vol met prachtige kaarten en tekeningen. Bekijk het...

    x
  • Plaatje Drie vragen over kunstenaar Banksy
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over kunstenaar Banksy

    Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over de kunstenaar Banksy: Wie is Banksy? Wat zijn bekende kunstwerken van Banksy? Waarom zijn de werken van Banksy populair? Dit is een bericht van 26 november 2020.

    x
  • Plaatje Bereslim
    bereslim.nl
    Bereslim

    Op de website Bereslim vind je spelletjes en interactieve animatiefilms van bekende prentenboeken voor peuters en kleuters. In de Nederlandse bibliotheken kun je de Bereslim-prentenboeken bekijken. Ben je lid van de bibliotheek dan kun je ook thuis inloggen met je bibliotheekpasnummer en wachtwoord en...

    x
  • Plaatje Bonobo
    hetklokhuis.nl
    Bonobo

    Bonobo's zijn de minst bekende van de vier mensapen. Ze lijken erg op chimpansees, maar ze hebben een heel ander karakter. Bonobo's houden niet van ruzie en de vrouwtjes zijn de baas. Pascal loopt een dagje mee met de bonoboverzorger van de Apenheul. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Caravan
    hetklokhuis.nl
    Caravan

    Eén op de vijftien Nederlanders heeft een caravan en dat is het meeste van de hele wereld. Een vakantiehuisje op wielen, compleet met toilet, koelkast, zithoek, een keukentje, kastjes, en gas en elektriciteit. Nienke gaat kijken hoe ze zo'n caravan maken. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje De caravan
    docukit.nl
    De caravan

    In de zomervakantie gaan veel Nederlanders kamperen, met de tent of de caravan. Kamperen is avontuurlijk en spannend. Maar als je met de caravan gaat, heb je eigenlijk bijna alles wat je thuis ook hebt. Van bed tot stoel, van aanrecht tot koelkast. Alles is alleen kleiner en knusser. Lees er over op...

    x
  • Plaatje China
    docukit.nl
    China

    China is een van de grootste landen van de wereld. Toch kennen veel Nederlanders niet meer van China dan de Chinese muur en de panda. Wist jij bijvoorbeeld dat veel Chinezen in een restaurant ontbijten? En dat kinderen in China heel beleefd en gehoorzaam zijn? Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Chocolade
    docukit.nl
    Chocolade

    Nederlanders zijn gek op chocolade. Ze eten er ieder elk jaar gemiddeld zo'n zeven kilo van op. Je hebt chocolade in soorten en maten. Ga maar eens bij een chocolaterie kijken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 050. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Daar wordt aan de deur geklopt (Liedje)
    schooltv.nl
    Daar wordt aan de deur geklopt (Liedje)

    Wie klopt daar aan de deur? Zing mee met het bekende Sinterklaasliedje! Bekijk het filmpje van Het Sinterklaasjournaal op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Roald Dahl
    roalddahl-boeken.nl
    Roald Dahl

    Op 13 september vieren we de geboortedag van Roald Dahl. Op deze website vind je het laatste nieuws, alle boeken en meer over deze bekende kinderboekenschrijver. Met een overzicht van alle personages uit zijn boeken.

    x
  • Plaatje De Stijl
    hetklokhuis.nl
    De Stijl

    De Stijl is een stroming met bekende schilders en ontwerpers zoals Mondriaan en Rietveld. Lisa laat zien hoe je De Stijl kan herkennen bij huizen, meubels en schilderen. Kortom: wat maakt iets nou typisch iets van De Stijl? Een aflevering uit Het Klokhuis maakt geschiedenis.

    x
  • Plaatje Wat is een deepfake?
    kidsweek.nl
    Wat is een deepfake?

    De bekende youtuber MrBeast was woedend. Iemand had een deep fake van hem gemaakt: een nepvideo waarin hij zogenaamd telefoons weggaf. Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 14 oktober 2023.

    x
  • Plaatje Hebben dieren tradities?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hebben dieren tradities?

    Nederlanders zijn dol op tradities, maar zijn er ook dieren met tradities? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek het.

    x
  • Plaatje Dikkie Dik
    dikkiedik.nl
    Dikkie Dik

    Op de website van de bekende rode kater Dikkie Dik vind je niet alleen zijn boekjes, maar ook kleurplaten en informatie over bedenkster en illustrator Jet Boeke.

    x
  • Plaatje DNA veranderen
    hetklokhuis.nl
    DNA veranderen

    DNA is de code die alle informatie over jouw lichaam bevat. Er staat in welke kleur ogen je krijgt, of je krullen hebt of niet en zelfs welke ziektes je misschien zou kunnen krijgen. Er zijn nu technieken om al in je moeders buik je DNA te veranderen. Alle bekende ziektes worden dan uit je DNA geknipt....

    x
  • Plaatje De dolfijn
    schooltv.nl
    De dolfijn

    De tuimelaardolfijn is de meest bekende dolfijn. Als je naar dit clipje van Schooltv.nl kijkt, kom je er van alles over te weten.

    x
  • Plaatje Willem Drees
    schooltv.nl
    Willem Drees

    Willem Drees is een heel belangrijke minister-president geweest in Nederland. Veel Nederlanders vinden hem zelfs de beste minister-president van de afgelopen 100 jaar. Als je meer over hem wilt weten bekijk je de clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Duitsers in Nederland
    schooltv.nl
    Duitsers in Nederland

    Toen de Duitsers Nederland hadden bezet, hadden Nederlanders weinig vrijheid. Sommigen kwamen in verzet, anderen sloten zich aan bij de NSB. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Piet ging uit fietsen (Liedje)
    schooltv.nl
    Piet ging uit fietsen (Liedje)

    Wat gebeurt er als er een pepernoot in je achterband zit? Dan klapt je band natuurlijk! Zing maar mee met dit bekende Sinterklaasliedje over Piet en zijn fiets. Bekijk het filmpje van Het Sinterklaasjournaal op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De grootste fietsenstalling van Nederland
    schooltv.nl
    De grootste fietsenstalling van Nederland

    In Nederland rijden bijna 23 miljoen fietsen rond. Veel Nederlanders gaan met de fiets naar hun werk of naar school. In Utrecht wordt gebouwd aan de grootste fietsenstalling ter wereld: er kunnen straks 12.500 fietsen geparkeerd worden! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Fotograaf
    schooltv.nl
    Fotograaf

    Een bekende fotograaf vertelt ons iets meer hoe het is fotograaf te zijn en geeft zelfs een paar tips. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Gangen van het paard
    schooltv.nl
    Gangen van het paard

    Het lopen van een paard wordt de “gang” genoemd. De drie meest bekende gangen zijn: stap, draf en galop. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Geschiedenis van Nederland
    canonvannederland.nl
    Geschiedenis van Nederland

    Een commissie in Nederland vindt het belangrijk dat alle Nederlanders een aantal belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van het land kennen. Op deze website vind je de 50 belangrijkste gebeurtenissen. Klik op 'voor leerlingen', kies jouw groep en het onderwerp waarover je meer wilt weten.

    x
  • Plaatje Vincent van Gogh
    canonvannederland.nl
    Vincent van Gogh

    Vincent van Gogh is een heel bekende Nederlandse schilder. In de hele wereld kennen mensen Vincent van Gogh en zijn schilderijen. Mensen vinden de kleuren op de schilderijen mooi. Ieder jaar komen veel mensen naar het Van Gogh Museum in Amsterdam. Lees hier meer over Vincent van Gogh. Let op: kies de...

    x
  • Plaatje Vincent van Gogh
    schooltv.nl
    Vincent van Gogh

    Vincent van Gogh heeft meer dan 900 schilderijen gemaakt. En hij heeft op veel plekken gewoond: van Brabant tot Zuid-Frankrijk. In deze schoolplaat is het leven van Vincent in kaart gebracht aan de hand van bekende schilderijen. In en rond het schrijfkistje van Vincent vind je voorwerpen uit zijn tijd....

    x
  • Plaatje Grimeur
    hetklokhuis.nl
    Grimeur

    Arjen van der Grijn is grimeur. Met pruiken, schmink en make-up tovert hij heel veel bekende Nederlandse acteurs om tot de typetjes die zij spelen. Hij bedenkt ook speciale effecten met allerlei materialen, bijvoorbeeld om sneeuwgezichten te maken die niet smelten tijdens het draaien van een film. Bekijk...

    x
  • Plaatje De Grondwet
    schooltv.nl
    De Grondwet

    De Grondwet is de basis voor heel veel wetten. De Grondwet is geen dik boek. Maar wat er in staat is de basis voor heel veel andere wetten waar alle Nederlanders zich aan moeten houden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Herdenken en vieren op 4 en 5 mei
    docukit.nl
    Herdenken en vieren op 4 en 5 mei

    Het is 4 mei, ’s avonds om 8 uur. Op de Dam in Amsterdam, staan duizenden mensen. Iedereen is 2 minuten stil en denkt aan alle Nederlanders die gestorven zijn in de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) en in oorlogen daarna. De koning en de koningin zijn ook bij de ceremonie. Zij leggen een bloemenkrans...

    x
  • Plaatje Het Klokhuis over de voetafdruk
    hetklokhuis.nl
    Het Klokhuis over de voetafdruk

    Door te eten, te wonen, te kopen en te reizen gebruikt ieder van ons een stuk aarde. Dit noemen we de ecologische voetafdruk. Nederlanders leven letterlijk op te grote voet. Drie aardbollen, zoveel zouden we nodig hebben als iedereen op de wereld zou leven zoals wij in Nederland. Waar hebben we al die...

    x
  • Plaatje Hockey
    hetklokhuis.nl
    Hockey

    Hockey is één van de populairste sporten in Nederland. En Nederland is ook supergoed in hockey! Maar wat maakt hockey nou zo leuk en hoe komt het dat Nederlanders zo goed spelen? Om daar achter te komen mag Pascal een dagje mee trainen met een landelijk selectieteam. Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje Wat is Hollandse Nieuwe?
    schooltv.nl
    Wat is Hollandse Nieuwe?

    Nederlanders eten graag rauwe haring met uitjes. Die wordt gevangen in de Noordzee. Elk jaar wordt de eerste haring van het seizoen voor veel geld geveild. Maar wat is er nu zo bijzonder aan de zogenaamde Hollandse Nieuwe? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Werelderfgoed: De Hollandse Waterlinies
    hetklokhuis.nl
    Werelderfgoed: De Hollandse Waterlinies

    Nederlanders zijn goed met water. We gebruiken water ook om ons te verdedigen. Dat doen we met de Hollandse Waterlinies: een systeem dwars door Nederland, dat ons al ooit beschermde door het land tijdelijk te laten overstromen. Tirsa bezoekt de forten, bunkers en kanonnen langs de waterlinie en ontdekt...

    x
  • Plaatje Honden
    docukit.nl
    Honden

    Eén op de tien Nederlanders heeft een hond. Dat betekent dat er in ons land zo'n anderhalf miljoen honden rondlopen. Honden zijn dus populaire huisdieren. Dat komt omdat ze trouw en gezellig zijn. Een hond kun je aaien en je kunt hem dingen leren. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Hop, hop, hop (Liedje)
    schooltv.nl
    Hop, hop, hop (Liedje)

    Amerigo is het trouwe paard van Sinterklaas. Samen rijden ze altijd in galop! Zing mee met het bekende Sinterklaasliedje. Bekijk het filmpje van Het Sinterklaasjournaal op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Huisarrest - Online verhalenserie over kinderen in quarantaine
    deschoolschrijver.nl
    Huisarrest - Online verhalenserie over kinderen in quarantaine

    In Huisarrest volg je tien kinderen, die wonen aan hetzelfde plein. Omdat er een virus heerst mogen ze niet naar buiten en niet naar school. Omdat ze elkaar ook niet kunnen opzoeken, vertellen ze elkaar verhalen door het open raam. Hier zie je iedere dag een nieuwe aflevering van deze serie. Een spannend...

    x
  • Plaatje Christiaan Huygens
    docukit.nl
    Christiaan Huygens

    Christiaan Huygens is een bekende wetenschapper. Hij deed uitvindingen, onder andere over het heelal. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 10. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Wat is incontinentie?
    schooltv.nl
    Wat is incontinentie?

    Als je incontinent bent, verlies je per ongeluk kleine beetjes of grote hoeveelheden urine of ontlasting. Dat kan aangeboren zijn, maar ook komen door een ongeluk of val. Als je incontinentie hebt, ben je in elk geval niet de enige: in Nederland hebben meer dan 3 miljoen Nederlanders een plasprobleem!...

    x
  • Plaatje Indonesië
    schooltv.nl
    Indonesië

    Vroeger was Indonesië een kolonie van Nederland en heette het land Nederlands-Indië en waren de Nederlanders de baas in dit land. Maar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, maakten de Japanners een einde aan het Nederlandse bewind. Toen in 1945 een einde kwam aan de oorlog, riep leider Soekarno...

    x
  • Plaatje Aletta Jacobs
    canonvannederland.nl
    Aletta Jacobs

    Aletta Jacobs is een bekende Nederlandse feministe. Ze wilde dat vrouwen dezelfde rechten kregen als mannen. Bijvoorbeeld dat vrouwen ook mochten studeren. In de 19e eeuw mochten alleen mannen naar de universiteit. Vrouwen moesten thuis blijven en voor de kinderen zorgen. In die tijd hadden vrouwen minder...

    x
  • Plaatje De opa en oma van Lukas zaten in een Jappenkamp
    schooltv.nl
    De opa en oma van Lukas zaten in een Jappenkamp

    De opa en oma van Lukas woonden tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Toen de Japanners het land bezetten, sloten ze Nederlanders op in zogenaamde Jappenkampen. Zo ook de opa en oma van Lukas. Bekijk het filmpje van Nationale kinderherdenking, 4 mei op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Drie vragen over de Jeugd Olympische Winterspelen 2020
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over de Jeugd Olympische Winterspelen 2020

    Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over de Jeugd Olympische Winterspelen 2020: Wat zijn de Jeugd Olympische Winterspelen? Hoeveel Nederlanders doen er mee? Maakt Nederland kans op medailles?

    x
  • Plaatje Jodenvervolging
    schooltv.nl
    Jodenvervolging

    Joodse en niet-Joodse Nederlanders leven prima met elkaar samen. Tot Adolf Hitler zegt dat alle ellende in Europa de schuld is van de joden. Joden worden steeds meer buitengesloten. Bekijk het filmpje in Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe werden Joodse onderduikers ontdekt?
    schooltv.nl
    Hoe werden Joodse onderduikers ontdekt?

    Van de 28.000 Joodse onderduikers in de Tweede Wereldoorlog worden er 8000 ontdekt en afgevoerd naar concentratiekampen. Ook Anne Frank en haar familie worden gearresteerd. Sommige onderduikers worden verraden door bekenden, die daar geld voor krijgen van de Duitsers. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kaas
    docukit.nl
    Kaas

    Nederland is een echt kaasland. Nederlanders eten bijna twintig kilo kaas per jaar. Kaas wordt gemaakt van melk, meestal van koeien. Maar ook van melk van schapen, geiten of kamelen kun je kaas maken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr....

    x
  • Plaatje Kastelen
    docukit.nl
    Kastelen

    Honderden jaren geleden bouwden mensen kastelen. De meeste kastelen komen uit de middeleeuwen. Bekende kastelen in Nederland zijn Slot Loevestein, het Muiderslot en Kasteel Hoensbroek. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 81. Kijk in de...

    x
  • Plaatje Katten
    docukit.nl
    Katten

    Katten zijn gezellig, eigenwijs en speels. Eén op de zeven Nederlanders heeft een kat. Katten lijken wel eens lui. Ze slapen namelijk zo'n zestien uur per dag! Dat doen ze overdag, want het zijn eigenlijk nachtdieren. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Katten
    docukit.nl
    Katten

    Katten zijn gezellig, eigenwijs en speels. Eén op de zeven Nederlanders heeft een kat. Katten zijn eigenlijk nachtdieren. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 36. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Wat is Keti Koti?
    schooltv.nl
    Wat is Keti Koti?

    Op 1 juli gaan veel Surinaamse Nederlanders in kleurrijke kleding de straat op. Ze vieren dan dat de slavernij voorbij is. Er is een herdenking, er zijn optredens en er is natuurlijk veel Surinaams eten. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is keti koti?
    schooltv.nl
    Wat is keti koti?

    Op 1 juli wordt Keti Koti gevierd, de afschaffing van de slavernij. Ook wordt de vroegere uitbuiting van mensen herdacht. Vanaf de 17e eeuw gingen Nederlanders met schepen naar landen in Afrika om tot slaaf gemaakte mensen te vervoeren naar plantages in bijvoorbeeld Zuid-Afrika, waar ze gedwongen hard...

    x
  • Plaatje Arme, groene kikker
    schooltv.nl
    Arme, groene kikker

    Heb jij regelmatig muziekles op school? Nou, de kikker uit dit lied niet! Iedereen wordt gek van zijn valse gekwaak. Zou muziekles daar verandering in kunnen brengen? Zing maar mee met de nieuwe tekst op een bekende melodie! Bekijk het filmpje van Meer Muziek in de Klas op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kleurkunst
    hetklokhuis.nl
    Kleurkunst

    Wat kan je allemaal met zeefdruk? Lisa vraagt het in deze aflevering van Het Klokhuis aan kunstenaar Henri van Nuenen. Hij werkt altijd met zeefdruk. Lisa leest Roodkapje voor en Henri gaat ermee aan het werk. Het bekende sprookje wordt verwerkt tot echte kleurkunst van zeefdruk.

    x
  • Plaatje Marga Klompé
    canonvannederland.nl
    Marga Klompé

    Marga Klompé was in 1956 de eerste vrouwelijke minister in Nederland. Als minister leverde ze een belangrijke bijdrage aan Nederland als verzorgingsstaat. Ze bedacht een wet waardoor Nederlanders die arm waren geld kregen van de staat. Lees hier meer over Marga Klompé. Let op: kies de informatie...

    x
  • Plaatje Landverraders
    schooltv.nl
    Landverraders

    NSB'ers helpen de Duitsers bij het oppakken van joden en worden daarvoor rijkelijk beloond. Maar ze worden door veel Nederlanders gezien als 'vuile landverraaiers'. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Stan Lee
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Stan Lee

    Spider-Man, Thor, de Hulk, Iron Man, Dr. Strange, X-Men en Daredevil. Allemaal bekende superhelden en allemaal bedacht door striptekenaar Stan Lee. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over hem te weten.

    x
  • Plaatje Zet je licht aan!
    anwb.nl
    Zet je licht aan!

    Iedereen weet wel dat het gevaarlijk is om zonder licht te rijden, maar toch rijden veel Nederlanders zonder of met slechte verlichting. En dat terwijl het voeren van goede verlichting de kans op een aanrijding met 20% verkleint. Goed idee dus, die fietslamp. Lees hier meer over de actie ‘Zet je...

    x
  • Plaatje Luisteravonturen
    kinderpodcasts.nl
    Luisteravonturen

    Luister in deze podcasts naar stoere avonturen, bekende sprookjes, oude legendes en nieuwe verhalen. Grappig en soms superspannend. Elke maand een nieuw avontuur van ongeveer 7 minuten en soms zelfs een verhaal met meerdere delen.

    x
  • Plaatje Madurodam
    docukit.nl
    Madurodam

    Madurodam is de kleinste stad van Nederland. Het is een stad in een stad, want Madurodam ligt in Den Haag. Je ziet er maquettes van bekende Nederlandse gebouwen, zoals het Koninklijk Paleis en het Muiderslot. Je kunt er niet alleen dingen bekijken, maar ook dingen doen. Lees er over op de website van...

    x
  • Plaatje Mammoetkerkhof in Naturalis
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Mammoetkerkhof in Naturalis

    Met zijn dikke harige jas had de mammoet het niet koud in de ijstijden. De voorlopers van de bekende wolharige mammoet zijn ook in Nederland gevonden! Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes over de mammoet.

    x
  • Plaatje Manhatan (boek)
    manhatan.nl
    Manhatan (boek)

    Uitgebreide informatie bij het boek Manhatan van Rob Ruggenberg. Het verhaal speelt zich af rond 1643 in Amerika. Op Manhatan, een eiland, waar de Nederlanders een kolonie hebben gesticht. Met recensies, fragmenten, veel achtergrondinformatie en info over de schrijver.

    x
  • Plaatje Matthäus Passion (Tekst)
    matthauspassion.nadro.nl
    Matthäus Passion (Tekst)

    De Matthäus Passion is het op muziek gezette verhaal uit de Bijbel. Het staat in het boek van Mattheus, hoofdstuk 26 en 27. Johan Sebastian Bach componeerde hierbij muziek voor koor en orkest. Lees hier de tekst en de Nederlandse vertaling van dit bekende muziekstuk, dat in de weken voor Pasen in...

    x
  • Plaatje Max Havelaar
    canonvannederland.nl
    Max Havelaar

    In 1859 schreef Multatuli het boek Max Havelaar. Multatuli heette eigenlijk Eduard Douwes Dekker. Hij was een Nederlander die in Nederlands-Indië werkte. Maar hij was boos op de Nederlanders in Nederlands-Indië. Want Nederland was niet goed voor de inwoners. Het boek Max Havelaar is een klacht tegen...

    x
  • Plaatje Max Havelaar
    schooltv.nl
    Max Havelaar

    Als Eduard Douwes Dekker in de 19e eeuw door zijn ouders naar Nederlands-Indië wordt gestuurd, schrikt hij ervan hoe de Nederlanders de Indonesische bevolking behandelen. Hij besluit er een boek over te schrijven onder de titel ‘Max Havelaar’. Een boek dat in die tijd voor veel opschudding...

    x
  • Plaatje Waarom eten we mayonaise bij de patat?
    schooltv.nl
    Waarom eten we mayonaise bij de patat?

    Bijna overal op de wereld eten ze patat. Maar wij Nederlanders zijn de enigen die er het liefst een klodder mayonaise overheen gooien. Of eigenlijk: fritessaus. Janouk legt uit waarom Hollandse frietjes niet zonder mayo kunnen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Tosca Menten
    hetklokhuis.nl
    Tosca Menten

    Tosca Menten is kinderboekenschrijfster en heeft het kinderboekenweekgeschenk 2012 geschreven. Bart gaat bij haar op bezoek om te kijken waar ze bekende series als Kereltje Kareltje en Dummie de Mummie heeft geschreven. Hij krijgt ondertussen een cursus kinderboekenschrijven. Bekijk deze aflevering van...

    x
  • Plaatje Midi-karaokes voor kinderen
    home.kpn.nl
    Midi-karaokes voor kinderen

    Met een karaoke-speler kun je hier allerlei bekende kinderliedjes afspelen en lekker meezingen.

    x
  • Plaatje Hoe ontstaan modetrends?
    schooltv.nl
    Hoe ontstaan modetrends?

    Wat komend seizoen in de mode is, wordt bepaald op de catwalks van belangrijke modeshows zoals de Amsterdam Fashion Week. Maar dat betekent gelukkig niet dat je dezelfde onmogelijke kleding aanmoet als de modellen die de nieuwste creaties van bekende modeontwerpers showen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Mondharmonica
    hetklokhuis.nl
    Mondharmonica

    Mondharp, scheurijzer, allemaal andere benamingen voor één van de leukste muziekinstrumenten die er bestaan: de mondharmonica! Wie zijn bekende mondharmonicaspelers? En wat voor soorten mondharmonica's bestaan er? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Monopoly (WikiKids)
    wikikids.nl
    Monopoly (WikiKids)

    Monopoly is één van de meest verkochte bekende bordspellen ter wereld. Lees meer over dit spel op Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Musicalschrijver
    hetklokhuis.nl
    Musicalschrijver

    In deze aflevering van Het Klokhuis: hoe werkt een musicalschrijver? Klokhuisschrijver Niek Barendsen heeft het bekende kinderboek Otje (van Annie M.G. Schmidt) bewerkt tot musical. Hoe maak je van een leuk boek nou ook een leuke musical? Lisa vraagt aan Niek hoe hij te werk is gegaan en kijkt ook achter...

    x
  • Plaatje Klassieke muziek
    docukit.nl
    Klassieke muziek

    Muziek die in Europa is gemaakt tussen 1600 en 1900, noemen we klassieke muziek. Deze muziek wordt altijd met één of meer instrumenten gespeeld, of gezongen. Bekende componisten die klassieke muziek schreven, zijn Mozart, Bach en Beethoven. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind...

    x
  • Plaatje Een muziekinstrument bespelen
    schooltv.nl
    Een muziekinstrument bespelen

    Als je een muziekinstrument speelt, kun je meespelen met bekende liedjes, of je eigen muziek maken. Hartstikke leuk dus! Kies een instrument dat bij je past, ga op muziekles en oefen veel. Bekijk het filmpje van Mr. Right op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Napoleon verliest bij Waterloo
    schooltv.nl
    Napoleon verliest bij Waterloo

    Napoleon behoort tot de meest bekende personen uit de geschiedenis. Hij wist zich van eenvoudige komaf op te werken tot keizer van Frankrijk en heerser over bijna geheel Europa. Maar bij Waterloo werd hij verslagen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. (Een aflevering uit het programma Vroeger & Zo)

    x
  • Plaatje Nationale Vogelweek
    vogelbescherming.nl
    Nationale Vogelweek

    Tijdens de Vogelweek, van 11 tot en met 19 mei 2024, zijn er door het hele land gratis vogelexcursies en activiteiten. Het is de bedoeling dat in deze week zoveel mogelijk Nederlanders er op uit trekken en samen met kenners vogels ontdekken. Doe jij ook mee? Kijk hier voor alle activiteiten.

    x
  • Plaatje Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel
    weekzondervlees.nl
    Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel

    Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel roept alle Nederlanders op om van 4-10 maart 2024 een week lang geen vlees en vis en zuivel te eten. Lees er alles over op deze website.

    x
  • Plaatje Nederland waterland
    docukit.nl
    Nederland waterland

    Een groot deel van Nederland ligt onder zeeniveau. Nederlanders hebben door de eeuwen heen dan ook vaak overstromingen en watersnoodrampen meegemaakt. Niet alleen door de zee, maar ook door de rivieren. Nederland is voor een groot deel een rivierdelta. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Nederlands-Indië in oorlogstijd
    schooltv.nl
    Nederlands-Indië in oorlogstijd

    De Japanners onderwerpen Nederlands-Indië aan hun gewelddadige regime. Duizenden Nederlanders en Indonesiërs sterven in Japanse werkkampen. Tot 2 Amerikaanse atoombommen op Japan een eind maken aan de Tweede Wereldoorlog, ook in Nederlands-Indië. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederlands-Indië wordt Indonesië
    schooltv.nl
    Nederlands-Indië wordt Indonesië

    In 1945 roepen de Indonesiërs Soekarno en Hatta de onafhankelijkheid uit. Indië moet vrij! Na vier jaar vechten met de Nederlanders is Indonesië in 1949 eindelijk een onafhankelijke staat. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederlandse Antillen
    hetklokhuis.nl
    Nederlandse Antillen

    Toen de grote ontdekkingsreizigers uit Spanje en Portugal verre streken gewoon in bezit namen, dachten de Nederlanders 'dit kunnen wij ook'. Zo voeren ze naar de 'Oost' (Nederlands-Indië) en de 'West' (Suriname en de Nederlandse Antillen) en stichtten daar onze koloniën. Bekijk deze aflevering uit...

    x
  • Plaatje Oostenrijk
    docukit.nl
    Oostenrijk

    Oostenrijk is voor veel Nederlanders een echt vakantieland. In de zomer kun je er bergwandelingen maken en zwemmen in een van de vele meren. In de winter is het een echt wintersportgebied. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 116. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje The Passion
    kro-ncrv.nl
    The Passion

    The Passion vertelt het verhaal van de laatste uren van het leven van Jezus. Bekende artiesten zingen Nederlandstalige liedjes en spelen en vertellen zo het lijdensverhaal. Dat doen ze dit jaar in Zeist en is op Witte Donderdag, 28 maart 2024, te zien op tv bij KRO-NCRV. Op deze site lees je er alles...

    x
  • Plaatje Patat
    hetklokhuis.nl
    Patat

    Wie houdt er nou niet van patat? Wij Nederlanders in ieder geval wel, want wij eten in een heel jaar per persoon zo'n tien kilo patat! Dat zijn al gauw een half miljoen frietjes! Daar zijn natuurlijk heel veel aardappels voor nodig. In deze aflevering van Het Klokhuis gaat Dolores naar de patatfabriek...

    x
  • Plaatje Patriotten
    schooltv.nl
    Patriotten

    Tweehonderd jaar geleden was Nederland een republiek. Een land zonder koning. Er is wel een stadhouder. Hij is verre familie van onze koningin, dus ook een Oranje. Samen met andere belangrijke Nederlanders bestuurt hij de republiek. Maar veel mensen beginnen te klagen en geven Willem V de schuld van...

    x
  • Plaatje Pompeï
    geschiedenisvoorkinderen.nl
    Pompeï

    Op de site Geschiedenis voor kinderen lees je informatie over de bekende Romeinse stad Pompeï.

    x
  • Plaatje Premier Rutte geeft weer persconferentie:
    jeugdjournaal.nl
    Premier Rutte geeft weer persconferentie: 'Corona is niet voorbij'

    Iedereen in Nederland moet zich beter aan de corona-regels houden. Dat is de boodschap van premier Rutte en minister de Jonge. Ze maken zich zorgen nu weer meer Nederlanders besmet raken met het virus. Daarom was er een persconferentie en komen er nieuwe regels. Lees meer op de site van het Jeugdjournaal....

    x
  • Plaatje De pruikentijd
    docukit.nl
    De pruikentijd

    Tussen 1700 en 1800 keken Nederlanders veel af van de Fransen. De rijke mensen kochten meubels in Franse stijl en lieten tuinen naar Frans voorbeeld aanleggen. Ook kleedden ze zich naar de Franse mode. Bij die mode hoorde het dragen van een pruik. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Rembrandt in Amsterdam
    schooltv.nl
    Rembrandt in Amsterdam

    Als Rembrandt naar Amsterdam verhuist, wordt hij een steeds bekendere schilder. Hij begint aan een groot project: De Nachtwacht. Bekijk het filmpje van Rembrandt, het leven is een schouwtoneel op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Rommeldebommel (Liedje)
    schooltv.nl
    Rommeldebommel (Liedje)

    Als je goed luistert hoor je misschien wel gestommel op het dak! Wie zou dat zijn? Zing mee met het bekende Sinterklaasliedje! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Rotterdamse brug moet uit elkaar voor megaschip van miljardair
    jeugdjournaal.nl
    Rotterdamse brug moet uit elkaar voor megaschip van miljardair

    Een bekende grote brug in Rotterdam, De Hef, wordt uit elkaar gehaald omdat er een groot schip doorheen moet. Het gaat om een zeiljacht van Jeff Bezos, een van de rijkste mannen ter wereld. Lees het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 2 februari 2022.

    x
  • Plaatje Ruimtetelescoop de Hubble
    schooltv.nl
    Ruimtetelescoop de Hubble

    Een bekende ruimtetelescoop is de Hubble. De Hubble maakt al 25 jaar foto’s van het heelal. Zo hebben we een steeds beter beeld gekregen van hoe de ruimte eruitziet en wat er allemaal gebeurt. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Sara Burgerhart
    canonvannederland.nl
    Sara Burgerhart

    Betje Wolff en Aagje Deken schreven samen het bekende boek Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart. De boodschap van de schrijfsters aan vrouwen was: trouw niet voor het geld maar voor de liefde. Ontwikkel je verstand en maak je eigen keuzes. Lees meer over deze schrijfsters en hun boek op de site van...

    x
  • Plaatje Het Scheepvaartmuseum
    schooltv.nl
    Het Scheepvaartmuseum

    Ontdek de Scheepvaartgeschiedenis van Nederland. Scheepvaart is altijd heel belangrijk geweest voor Nederland. Vroeger voeren Nederlanders de hele wereld over om te handelen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Schimmels zijn overal om ons heen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Schimmels zijn overal om ons heen

    De meest bekende schimmel is waarschijnlijk de champignon, maar schimmels kunnen ook gevaarlijk zijn en een mier in een soort zombie veranderen! Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Schurft: gek van de jeuk
    kidsweek.nl
    Schurft: gek van de jeuk

    Rode bultjes en enorme jeuk. Steeds meer Nederlanders hebben schurft. Deze week werd bekend dat er dit jaar ruim dubbel zoveel gevallen zijn als vorig jaar. Ook kinderen raken steeds vaker besmet. Hoe komt je aan schurft? En belangrijker: hoe kom je ervan af? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd....

    x
  • Plaatje Silicon Valley
    hetklokhuis.nl
    Silicon Valley

    Bart reist af naar Silicon Valley in Californië. Veel van wat je met je tablet of smartphone kunt doen wordt hier ontwikkeld. Bart maakt kennis met een aantal Nederlanders die daar in het computercentrum van de wereld keihard aan het werk zijn. Hij gaat na hoe een nieuwe app ontwikkeld wordt en...

    x
  • Plaatje Slapende dijken
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Slapende dijken

    Nederlanders polderen, maar waar kunnen wilde dieren, planten en paddenstoelen in de polder een plekje vinden? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Snapchat steeds populairder
    jeugdjournaal.nl
    Snapchat steeds populairder

    De app Snapchat is super populair. Milou van het Zapp Weekjournaal zocht uit wat de app nu zo populair maakt. Ze sprak daarover met bekende snapchatter Joost Klein. Bekijk het filmpje.

    x
  • Plaatje Maak je eigen sterrenhemel van Vincent van Gogh
    schooltv.nl
    Maak je eigen sterrenhemel van Vincent van Gogh

    Vincent van Gogh is beroemd om zijn prachtige schilderijen. Maar je hoeft geen schilder te zijn om zijn bekende sterrenhemel na te maken. Met deze knutseltip kom je al een heel eind! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Alles over sterrenkunde
    allesoversterrenkunde.nl
    Alles over sterrenkunde

    Govert Schilling, een bekende sterrenkundige, vertelt je op deze website alles over sterrenkunde.

    x
  • Plaatje Wat is Stoptober?
    schooltv.nl
    Wat is Stoptober?

    Er zijn allerlei maatregelen om ervoor te zorgen dat er minder gerookt wordt in Nederland. Afgelopen jaren zijn er ook steeds meer mensen gestopt met roken. Maar bijna één op de vijf van de volwassen Nederlanders doet het nog wel. In stoptober worden mensen aangemoedigd om te stoppen met...

    x
  • Plaatje Strafpleiter
    hetklokhuis.nl
    Strafpleiter

    Wat doet een advocaat, oftewel een strafpleiter? Margreet ontmoet de bekende advocate Inez Weski, zij is gespecialiseerd in internationaal strafrecht. Ze legt uit wat ze als strafpleiter voor een rechtszaak allemaal moet doen. Voor ze het kan opnemen tegen de rechtbank moet ze vooral veel dossiers lezen...

    x
  • Plaatje Suiker
    docukit.nl
    Suiker

    Nederlanders eten per persoon ongeveer 32 kilo suiker per jaar. Dat is vijftien suikerklontjes per persoon per dag. Dokters vinden dat te veel. Suiker is slecht voor je tanden en je wordt er dik van. In veel etenswaren zit suiker zonder dat je het weet. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje De Tachtigjarige oorlog
    schooltv.nl
    De Tachtigjarige oorlog

    Toen Spanje de baas was over Nederland, moest iedereen hetzelfde geloof hebben: katholiek. Veel Nederlanders wilden dat niet en ze kwamen in opstand, onder leiding van Willem van Oranje. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Tai chi
    schooltv.nl
    Tai chi

    Judo en karate zijn bekende vechtsporten. Tai chi is een vechtsport waarbij het niet gaat om slaan en schoppen, maar om balans en evenwicht. Het is een echte vechtkunst. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ten strijde tegen Engeland
    schooltv.nl
    Ten strijde tegen Engeland

    De Spaanse koning Filips II regeert over een groot aantal gebieden in Europa. Ook over de Nederlanden. Het is het jaar 1588, veel Nederlandse provincies zijn tegen hem in opstand gekomen. Nederlanders vechten tegen Spaanse soldaten. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Tentoonstelling: Het beest in ons
    hetbeestinons.nl
    Tentoonstelling: Het beest in ons

    In het Natuurhistorisch museum in Rotterdam kun je de tentoonstelling "Het beest in ons" bezoeken. Een tentoonstelling waarin 25 dieren een verhaal vertellen. Verhalen bedacht door bekende schrijvers, waarin zij vertellen over hoe dieren hun kijk geven op de wereld van nu.

    x
  • Plaatje Thee
    docukit.nl
    Thee

    Nederlanders drinken gemiddeld twee grote koppen thee per dag, Engelsen meer dan drie. Thee is nu populair, maar een paar honderd jaar geleden werd deze drank alleen door rijke mensen genuttigd. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 138. Kijk in...

    x
  • Plaatje Thee
    hetklokhuis.nl
    Thee

    Je hebt ze in verschillende soorten: groene, zwarte of witte thee. Maar wisten jullie dat alle theesoorten van dezelfde theeplant komen? Of nog beter: van hetzelfde theeblaadje. Sommigen zeggen dat thee toevallig in China is ontdekt. Anderen beweren dat de monniken in India vroeger thee dronken zodat...

    x
  • Plaatje Treinen
    docukit.nl
    Treinen

    Elke dag reizen er ongeveer 1 miljoen Nederlanders met de trein. Op een van de 385 stations stappen ze in en weer uit. Er zijn verschillende soorten treinen. Stoptreinen rijden over korte afstanden en stoppen bij elk station. Intercity's zijn sneltreinen die alleen op grote stations stoppen. Lees er...

    x
  • Plaatje Turkije
    docukit.nl
    Turkije

    Steeds meer Nederlanders gaan op vakantie naar Turkije. Het land heeft stranden, oude gebouwen, grotten en nog veel meer aantrekkelijks. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 212. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    De Tweede Wereldoorlog was voor veel Nederlanders een zware tijd. Joden waren hun leven niet meer veilig en eten was op de bon. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Tijdlijn Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    Tijdlijn Tweede Wereldoorlog

    Van 1940 tot 1945 was Nederland bezet door de Duitsers. Zij bepaalden de regels en waren de baas. Maar ondertussen zaten veel Nederlanders niet stil. Er werd gestaakt, mensen gingen in het verzet en langzaamaan werd Europa bevrijd. Wat gebeurde precies wanneer? Bekijk de Interactieve Schoolplaat op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Tyrannosaurus Rex
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Tyrannosaurus Rex

    De Tyrannosaurus Rex is misschien wel de meest bekende dinosaurus van allemaal. Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer over deze dino te weten.

    x
  • Plaatje Vechten in het Franse leger
    schooltv.nl
    Vechten in het Franse leger

    Toen Frankrijk de baas was in Nederland, moesten Nederlanders in het Franse leger vechten. Ook als ze niet wilden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Verhalen uit de Schatkist
    kinderpodcasts.nl
    Verhalen uit de Schatkist

    Luister hier naar de podcasts waarin verteller Kimberley bekende Bijbelse verhalen voorleest aan jonge kinderen.

    x
  • Plaatje Verkeersborden
    docukit.nl
    Verkeersborden

    In het verkeer moet je je aan verkeersregels houden. Anders zou er van alles mis gaan. 'Rechts gaat voor' is een bekende regel. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 198. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Vrijheid, gelijkheid en broederschap
    schooltv.nl
    Vrijheid, gelijkheid en broederschap

    Veel Nederlanders waren best blij met de komst van de Fransen in 1795. Maar na een paar jaar werden ze Napoleon en zijn strenge wetten zat. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Vuursteenmijnen.
    vuursteenmijnen.nl
    Vuursteenmijnen.

    Deze site geeft informatie over twee bekende vuursteenmijnen in Zuid-Limburg.

    x
  • Plaatje Werelderfgoed in Nederland
    werelderfgoed.nl
    Werelderfgoed in Nederland

    De bouwwerken die tot het werelderfgoed van ons land behoren vertellen het bijzondere verhaal van Nederland en de Nederlanders. Ontdek hier allerlei interessante weetjes.

    x
  • Plaatje Werelderfgoed: Wat is werelderfgoed?
    hetklokhuis.nl
    Werelderfgoed: Wat is werelderfgoed?

    Meer dan 1100 plekken over de hele wereld staan op de Werelderfgoedlijst. Bekende voorbeelden zijn de piramides in Egypte, de Eiffeltoren in Parijs en de Chinese Muur, en in Nederland de Waddenzee en de molens van Kinderdijk. Deze plekken zijn zo belangrijk voor de mensheid, dat ze altijd bewaard en...

    x
  • Plaatje Wielrennen
    docukit.nl
    Wielrennen

    Wielrennen is een populaire sport voor jong en oud. Overal ter wereld zijn er wedstrijden op de openbare weg, in het veld en op een speciale wielerbaan. Een paar bekende wedstrijden zijn de Tour de France en de Ronde van Vlaanderen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit...

    x
  • Plaatje Drie vragen over tennistoernooi Wimbledon
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over tennistoernooi Wimbledon

    Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over het tennistoernooi Wimbledon dat gespeeld wordr in Londen. Waarom is er zoveel aandacht voor dit toernooi? Wat voor tradities zijn er? Zijn Nederlanders vaak succesvol op Wimbledon? Dit is een bericht van 21 juni 2021.

    x
  • Plaatje Met zelfremmende ski’s kun je veilig wintersporten - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Met zelfremmende ski’s kun je veilig wintersporten - Is het snugger of kletspraat?

    Veel Nederlanders gaan graag op wintersport. Lekker skiën of snowboarden op de piste in Oostenrijk, Frankrijk of andere skigebieden. Hoe ging dat vroeger? Bekijk het clipje uit Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje MalalaYousafzai
    thekidsrightschangemakers.org
    MalalaYousafzai

    Malala is de Internationale Kindervredesprijswinnaar van 2013. Malala is geboren op 12-07-1997 en woont in het Verenigd Koninkrijk. Ze zet zich in voor het recht op educatie voor meisjes en is inmiddels een bekende activiste op dit gebied. Lees hier meer over Malala.

    x
  • Plaatje Hoe verdienen YouTubers geld?
    schooltv.nl
    Hoe verdienen YouTubers geld?

    Bekende vloggers zoals Dylan Haegens en Enzo Knol verdienen hun geld met YouTube. Maar dat is helemaal niet zo makkelijk als het misschien lijkt. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje ZappLive
    zapp.nl
    ZappLive

    Dit is de website van het tv-programma ZappLive. Een liveshow op televisie waar iedere week een bekende Nederlander als hoofdgast komt.

    x
  • Plaatje Zappsport@HOME - Workout
    zapp.nl
    Zappsport@HOME - Workout

    In 'Zappsport@HOME - Workout' geven bekende sporters workouts aan de kinderen. Bekijk hier de filmpjes en doe mee!

    x
  • Plaatje Zie ginds komt de stoomboot (Liedje)
    schooltv.nl
    Zie ginds komt de stoomboot (Liedje)

    Elk jaar komt Sinterklaas met de stoomboot uit Spanje naar Nederland. Zing mee met het bekende Sinterklaasliedje! Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zuid-Afrika: Slavernij
    hetklokhuis.nl
    Zuid-Afrika: Slavernij

    Maurice bezoekt Kasteel de Goede Hoop waar de slavengeschiedenis in Zuid-Afrika is begonnen door toedoen van de Nederlanders. In één van de eerste boerderijen, Groot-Constantia, gaat hij op zoek naar de overblijfselen van de slavengeschiedenis. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Zuidoost-Azië
    docukit.nl
    Zuidoost-Azië

    Vietnamese loempia's kun je op de markt kopen. Misschien heb je wel eens Indonesisch gegeten. Je computermuis kan in de Filipijnen zijn gemaakt. Steeds meer Nederlanders gaan op vakantie naar Thailand. Zo heb je, soms zonder dat je het weet, vaak te maken met Zuidoost-Azië. Lees er over op de website...

    x